2021-09-22 12:17:20• hírek • Szatmár.ro

Dolgozik az önkormányzat: jó ütemben halad az általános iskola felújítása Kálmándon

Zajlik az élet, megy a munka – meséli szerkesztőségünknek Sütő Imre, Kálmánd község polgármestere, akit a jelenleg is folyamatban lévő legfontosabb beruházásról kérdezett a Szatmár.ro.

Az elöljáró elmondta, nemrég sikerült befejezni azt a műfüves sportpályát, amit önerős forrásokból hozott létre az önkormányzat, javarészt az előző években megtakarított összegekből. A létesítmény a községi labdarúgópálya mellé épült, értéke pedig 250 000 lej volt, mára pedig már teljes mértékben használható.

„Örülünk, hogy sikerült megvalósítani ezt a beruházást, és örülnek a község fiataljai is, akik előszeretettel használják. Itt edz a helyi futballcsapat, a szivacskézilabdások, a kézisuli növendékei, de igazából bárki kibérelheti a pályát” – mutatott rá Sütő Imre.



Jól halad az iskolafelújítás

A község jelenlegi legnagyobb beruházása az általános iskola teljes felújítása. A teljes korszerűsítést, az alaptól a tetőig a kormányprogramból finanszírozzák, a tervek szerint pedig 2022-ben befejeződik a munka.

A polgármester elmondta, jelenleg a diákok több épületbe járnak iskolába, öt osztály a régi I-IV. osztályos iskolában van elhelyezve, két osztály a német fórum székházában, illetve az óvoda épületébe és a hittanterembe is jár egy-egy osztály. Viszont miután befejeződik a felújítás, az iskola minden osztálya a megújult épületben kap majd helyet, míg a polgármesteri hivatal szomszédságában lévő kis iskolába az önkormányzat működésének bővítése okán, beköltözik a polgármesteri hivatal.

„Ahogy a falu bővül és épül, a polgármesteri hivatal is bővítésre szorul, több a munka, nagyobb létszámra van szükség is” – tette hozzá a polgármester.



Jól halad a halastóprojekt is

Mint arról már többször beszámolt a Szatmár.ro is, az elmúlt hónapokban kitakarította és egészen felújította a falu halastavát az önkormányzat. Azóta telepítettek több mint egy tonna halat is bele, sőt az állandó vízszint fenntartása érdekében két kutat is fúrtak a tó két végébe. Annak érdekében, hogy a kutakban működő pumpákat ne kelljen a helyi hálózatra csatlakoztatni, napelemekkel termelik ki az azoknak szükséges áramot.

„A 90 méter mélységű kutak elkészítése egyenként 50 000 lejbe került, ami nem volt olcsó, viszont így tudtuk a leginkább költséghatékonnyá tenni a tó fenntartását. A két kút biztosítja az állandó 2,5 méter mélységű vízállást, még a nyári száraz időszakban is” – tette hozzá.

A tervek szerint jövőre beindul a rendszeres horgászat is, már faházikókat is elhelyeztek a tó partján.



Parkoló épül

Folyamatban van továbbá egy 200 négyzetméteres, térköves parkoló létrehozása is a községben, mégpedig az óvoda előtt, illetve ezen felül a kultúrotthon mellett álló régi éjjeliőr-házat is lebontja, majd újjáépíti az önkormányzat.

Tervben van ugyanakkor egy tartán borítású sportpálya létesítése is az iskola udvarán, de ennek létrehozását csak azt követően lehet majd elkezdeni, ha az épületfelújítás véget ért.

Két pályázat megnyerésében bízik az önkormányzat

A jövőbeni terveket említve, Sütő Imre polgármester elmondta, két benyújtott pályázat elbírálására vár jelenleg a helyi tanács. Az Országos Beruházási Vállalathoz (CNI) egy sportcsarnok megépítéséről szóló pályázatot nyújtottak be korábban. A községvezető szerint jó úton halad az elbírálás, úgy néz ki sikerülni fog megnyerni és pár éven belül már egy sportcsarnokkal is büszkélkedhet majd a község.

A másik pályázat pedig egy új Kraszna-híd építését tenné lehetővé, illetve az odavezető út felújítását, valamint több kisebb utca korszerűsítését a településen.







Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: